Z HISTÓRIE KÁVY A ČAJU:


Káva je zvyčajne horúci nápoj zo semien kávovníka. Označuje tiež prášok, ktorý sa k výrobe nápoja používa. Ten sa získava mletím pražených semien (označované aj ako kávové bôby) kávovníka. Káva je charakteristická svojou silnou vôňou a čiernou farbou. Okrem iného obsahuje kofeín, ktorý okrem iných biologických účinkov povzbudzuje činnosť srdca a to je aj hlavný dôvod, prečo sa káva pije. Káva pochádza z Etiópie, kde sa nazývala kaffa. Tam ju najprv len žuli a potom ju začali aj piť. Začiatky kultúry kávy v arabských krajinách siahajú do 14. storočia, do Európy prenikla v 17. storočí (prvé kaviarne v Benátkach otvorili v roku 1645), ale pitie kávy sa v Európe udomácnilo až v 19. storočí.
Čaj
, podľa ľudovej čínskej báje, objavil čínsky cisár Šen-nung pred 5000 rokmi. Cisár, ktorý bol podľa tohto príbehu zároveň zakladateľom čínskej medicíny a poľnohospodárstva, pil len prevarenú vodu. Na jednej z jeho ciest mu do kotlíka pri varení vody padli listy čajovníka. V roku 1618 dostal ruský cár Michal I. čaj darom od čínskeho cisára. Čoskoro putovalo do Ruska mnoho ťavích karaván ročne.
Holandskí a portugalskí obchodníci ho doviezli do Európy niekedy začiatkom 17. storočia. Spočiatku bol drahý, a tak sa rozšíril len medzi aristokraciou. So stúpajúcim objemom dovozu sa stal prístupný aj širšej vrstve obyvateľstva.